Międzynarodowe Konferencje Szparagowe organizowane co roku w Nowym Tomyślu są, źródłem wielu cennych informacji zarówno o samej uprawie, jak i o nowinkach ze świata w uprawie, można spotkać wielu ciekawych ludzi i wymienić doświadczenia.

Szparagi są wczesnym i bardzo zdrowym warzywem, ponieważ są źródłem witamin i pierwiastków mineralnych, a także są nisko kaloryczne.

Jednak dania przygotowywane ze szparagami już nie koniecznie są nisko kaloryczne. Wszystko zależy jednak jak je przygotujemy. Tak więc najbardziej zdrowe są gotowane prosto z wody lub na surowo z innymi warzywami. Ale dużo smaczniejsze są z innymi dodatkami.

PROPONUJEMY ZAPIEKANKE ZE SZPARAGAMI:

Do żaroodpornego naczynia układamy warstwami:
- szynkę lub polędwicę
- szparagi obrane i ugotowane
- zalewamy rozmieszanym i osolonym jajkiem
Zapiekamy w piekarniku, gdy jajko się zetnie układamy warstwę żółtego sera i zostawiamy w piekarniku do roztopienia sera.
Zapiekankę pokroić na kawałki, można podawać z różnego rodzaju sosami do szparagów.



Copyright © 2006 PH "LiA" All rights reserved